Ugrás a tartalomra

Idén újra zarándokolhatunk a csíksomlyói búcsúra

Csíksomlyói nyereg
 

Románia kormánya engedélyezte a csíksomlyói búcsú megrendezését, így idén aki be van oltva, elmehet zarándokolni.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére, a szövetség közbenjárásával a kormány jóváhagyta, hogy maszk viselésével és távolságtartással lehessen egyházi zarándoklatokat tartani.

„A csíkszeredai közösség húsvétkor példásan bizonyította, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával, fegyelmezetten tud részt venni az ételszentelésen. Én biztos vagyok abban, hogy ugyanez

a fegyelmezettség fogja jellemezni mindazokat a zarándokokat, akik ellátogatnak idén a búcsúba”

– mondta Kelemen Hunor. A politikus a csíksomlyói búcsút a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseményének nevezte, melyre felekezeti hovatartozástól függetlenül érkeznek zarándokok.

Image
Csíksomlyói búcsú

A román katasztrófavédelmi államtitkár elmondta:

kiiktatták a korlátozások sorából azt a kitételt, hogy az egyházi zarándoklatokon, körmeneteken csak a helyi lakosság vehet részt.

Így lehetővé válik az egyházi rendezvények szervezése, de ezeken be kell tartani azokat a rendelkezéseket, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium és a Vallásügyi Államtitkárság közösen fogad el.

A román kormány olyan kulturális események kísérleti jellegű megrendezését is lehetővé tette, amelyeken a férőhelyek ötven százalékát meghaladó számban vesz részt a közönség. Ezek szervezését a Kulturális Minisztérium javaslatára, az Egészségügyi Minisztérium láttamozásával szintén a Sürgősségi Helyzetek Országos Bizottságának kell jóváhagynia.

A pünkösdi búcsú szervezésének jogszabályi kereteit várhatóan a hét második felére pontosítják, és a szervezők – a hatóságokkal egyeztetve – ennek szellemében készülnek.

Várhatóan csak 50 %-os lehet a területkihasználtság és be kell tartani a távolságtartási szabályokat.

  • COVID-19 VÉDŐOLTÁS 2. ADAG +10 NAP

Ne feledjük, a határátlépés jelenlegi feltétele a COVID-19 védőoltás második adagjának felvétele és annak igazolása, hogy az oltástól eltelt idő meghaladja a 10 napot!

A határellenőrzéskor ezért nem csak a plasztikkártyát kell bemutatni, hanem az oltáskor kapott, lebélyegzett igazolást is.

A részletes beutazási szabályokról ITT LEHET TÁJÉKOZÓDNI>>>>

Forrás: MTI, csiksomlyo.ro